Projekat “Za lepši Bunarić”

Projekat "Za lepši Bunarić"

Zeleni Subotice, obaveštava javnost da je u subotu 12.09.2015. počela realizacija prve faze projekta “Za lepši bunarić-vodice-szentkut”.

Naime, u projektu, čiji je nosilac NVO ekološki pokret “Čista voda”, koji se sastoji iz tri faze, Zeleni učestvuju volonterskim radom na terenu. Prva faza sadrži, kao što se može videti na slikama, otklanjanje trske pomoću amfibije, čišćenje samog dna jezera, zatim uklanjanje smeća i saniranje obale. Situacija na samom jezeru je veoma loša, zapravo voda se nije ni mogla videti od trske i organskog i neorganskog đubreta koje je zatečeno tamo na dnu i na obali. Dakle, 15 godina se grad, niti iko nadležan, nije udostojio da nešto uradi po tom pitanju. Zato sada, kad je projekat odobren, treba iskoristiti to na najbolji mogući način. Projekat je podržala i odobrila pokrajina, i Zeleni imaju punu podršku obe verske zajednice, pravoslavne i katoličke, da budu prisutni na terenu. Prva faza trajaće do oktobra, i onda se nastavlja na proleće, kada će biti urađene druga i treća faza. Treba istaći, da je ovaj projekat održiv, i da će nakon njegovog završetka, obe verske zajednice dobiti stručne upute za njegovo održavanje. Zeleni su u dosadašnjoj praksi pozivali građane da im se pridruže u sličnim akcijama, sa veoma uspešnim odzivima, pa tako i sada ovim putem pozivamo građane da nam se pridruže u volontiranju, jer u prvoj fazi svi mogu pomoći, svi oni kojima je zaštita životne sredine bitna, i svi oni koji godinama posećuju ovo sveto mesto, i provode vikende sa svojim porodicama na liturgijama, misama i ostalim verskim praznicima, dešavanjima. Ove subote 19.09.2015. u jutarnjim časovima, nastavlja se realizacija prve faze, a Zeleni Subotice , biće na licu mesta i dati ponovo svoj doprinos za zajednicu. Ovim putem se zahvaljujemo gradskoj upravi, koja je pomogla da projekat bude odobren od strane pokrajine, i da u najkraćem roku počne realizacija istog.

Javnost će u narednom periodu biti obaveštavana o protoicanju radova, fotografijama sa lica mesta i saopštenjima o urađenom.