Zeleni Subotice uklonili 125 m3 otpada i uspešno završili projekat “Zaštitimo i očistimo Kelebijsku šumu”

Zeleni Subotice uklonili 125 m3 otpada i uspešno završili projekat “Zaštitimo i očistimo Kelebijsku šumu”

Zeleni Subotice uklonili 125 m3 otpada i uspešno završili projekat “Zaštitimo i očistimo Kelebijsku šumu

Projekat pod nazivom „Zaštitimo i očistimo Kelebijsku šumu“, koji su Zeleni Subotice pokrenuli u septembru ove godine, uspešno je završen poslednjeg dana novembra.

Otpad koji se u Kelebijskoj šumi nelegalno odlagao decenijama uklonjen je sa površine od ukupno 1400 hektara, odneto je 125 kubnih metara komunalnog otpada, životinjskih ostataka i građevinskog šuta u ukupno 25 velikih kontejnera. U najvećoj meri dominira plastični otpad, što predstavlja jedan od najvećih problema kada je u pitanju zagađenje životne sredine.

Čitav zapadni deo Kelebijske šume, koji predstavlja oko 40 odsto ukupne površine ovog zaštićenog pojasa životne sredine pod šumom, očišćen je od divljih deponija i poslovi su uspešno privedeni kraju.

Projekat „Zaštitimo i očistimo Kelebijsku šumu“ Zeleni Subotice su sproveli sredstvima Ministarstva životne sredine Republike Srbije, uz podršku Grada Subotice, Mesne zajednice Kelebija i Šumske uprave iz Subotice, te uz nesebičnu saradnju JKP „Čistoća i zelenilo“ Subotica, čijim su kamionima metalni kontejneri postavljani duboko u šumi, na mestima skrivenih nelegalnih odlagališta smeća.

Prva aktivnost na terenu je održana 23.09.2019. godine, u 39 radnih dana učestvovalo je 41 aktivista, volontera i simpatizera Zelenih Subotice, a tokom odvijanja aktivnosti pridruživali su se i pojedini meštani naselja Kelebija, kao i pojedinci iz drugih delova grada koji su o akciji saznavali preko društvenih mreža i medija.

Za naredni projekat ostaje uklanjanje otpada iz centralnog i istočnog dela Subotičke šume, koji su takođe na brojnim lokacijama zagađeni divljim deponijama.

Ispunjavanje svoje misije borbe za zdravu životnu sredinu Zeleni Subotice nastavljaju konkretnim angažmanom na terenu, uz izuzetno korektnu saradnju sa lokalnom samoupravom i nadležnim državnim organima.

Zeleni Subotice i ovu priliku koriste da pozovu sve ljubitelje prirode i ekološki svesne građane koji žele da se pridruže u narednim aktivnostima, da dostave svoje podatke putem e-maila (office@zelenisubotice.rs) ili putem poruke na zvaničnoj Fb stranici ZeleniSubotice.rs

Kao i uvek, apelujemo na građane da ne bacaju otpad na mesta koja za to nisu predviđena, da čuvaju svoj grad i svoju okolinu, a nadležne inspekcije pozivamo da oštro sankcionišu svakoga ko krši zakon. Za trajno rešenje problema namernog zagađenja Kelebijske šume potreban je mnogo veći angažman svih odgovornih u ekološkom lancu našeg grada, od inspekcija i komunalne policije koje represivnim merama moraju da spreče dalje odlaganje smeća na sada očišćenim površinama, do odgovornih u JKP „Palić-Ludoš“ koji bi morali fizičkim barijerama da zatvore sve putne ulaze u šumu za motorna vozila, kako bi neodgovorni pojedinci bili sprečeni da i dalje odlažu otpad.

Višedecenijski javašluk, nezainteresovanost i bahatost odgovornih dovela je do toga da nam je prirodna okolina izuzetno ugrožena i ako svi zajedno ne učinimo ono što možemo sada, sutra će biti kasno.

 

 

 

Gradski odbor Zelenih Subotice