USPEŠNO REALIZOVAN PROJEKAT UKLANJANJA DIVLJE DEPONIJE U MZ HAJDUKOVO

USPEŠNO REALIZOVAN PROJEKAT UKLANJANJA DIVLJE DEPONIJE U MZ HAJDUKOVO

Puna četiri meseca trajali su radovi na sprovođenju projekta Udruženja građana Zeleni Subotice, a koji je za cilj imao uklanjanje divlje deponije u Mesnoj zajednici Hajdukovo. Reč je o nezakonitoj deponiji koja je počela da se stvara pre više od 30 godina neodgovornim odlaganjem otpada na prostoru površine oko 13.500 m2.
U toku sprovođenja ovog projekta, koji je zahtevao odnošenje otpada na gradsku deponiju, ukupno je odneto 810 kubika otpada, odnosno preko 150 tona. Na jednom delu smo skinuli i deo površine zemlje oko 1 metar. Kako bi uklonili što više rasutog otpada, aktivisti Zelenih Subotice su danima punili džakove i dodatno uklonili još 65 kubika otpada. Preostalo je da se ručno ukloni otpad sa još jednog dela deponije, što je planirano da se nastaviti na proleće sledeće godine, kada će biti neophodno i košenje čitave površine.
Podsećamo da su Zeleni Subotice za projekat prvo dobili neophodnu podršku Grada Subotice i gradonačelika Bogdana Labana, a zatim i nadležnog ministarstva, koje je na javnom konkursu za podršku projektima civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine, za sprovođenje projekta odobrilo iznos za sufinansiranje od 700.000 dinara. Zeleni Subotice su kroz ljudske resurse u projektu obezbedili učešće od 195.000 dinara. Dodatno smo u vidu donacije (usluge) uspeli da obezbedimo sprovođenje većeg dela preostalih aktivnosti (utovar otpada, transport i lagerovanje na gradsku deponiju). U toku je postavljanje reflektora i video opreme kako bi u svakom momentu bilo moguće praćenje stanja na terenu i sprečavanje eventualnih zloupotreba.
Ono što posebno želimo da istaknemo jeste saradnja sa meštanima Hajdukova i predstavnikom Mesne zajednice Ilešom Feherom, koji se maksimalno zalagao i zalaže se da se ovaj problem konačno reši.
Svim našim sugrađanima srećnu i uspešnu Novu 2019. godinu želi Gradski odbor Zelenih Subotice.
Gradski odbor Zelenih Subotice