“STEMAction for the future”- C1 – Turska – “Outdoor STEM Education”

"STEMAction for the future"- C1 - Turska - "Outdoor STEM Education"
Erasmus+ KA220 project
“Zeleni Subotice” partneri su u projektu- “STEMAction for the future” . Jedini predstavnici iz Republike Srbije smo mi kao udruženje. Partneri u ovom projektu su škole i univerziteti iz Španije, Turske, Litvanije, Slovačke, Poljske i Bugarske.
Cilj projekta :
Razvijati inkluzivan, primenljiv i pristupačan STEM obrazovni program za učenike sa posebnim potrebama, a kao zajednička tema označeni su zaštita životne sredine i sprečavanje klimatskih promena .
Prva mobilnost u okviru ovog projekta bila je u Alany (Turska) od 30.10 do 04.11.2022 god. Tri naša predstavnika otputovala su, gde su prisustvovala petodnevnom predavanju.
Predavanja su bila usko povezana sa:
– matematikom;
– fizikom;
– inženjerstvom;
-tehnologijom.
Projektna ideja je da se pokaže deci da su prirodne nauke međusobno povezane . Ovaj model osmišljen je da deca razvijaju nezavisno mišljenje, sposobnost da razmišljaju uzročno i efekat posledičnog zaključka. Kroz ovaj model učenike motivisemo da uče kroz vežbu i igru, jer ovaj način budi radoznalost i motivaciju za učenjem dalje. S obzirom da je naučno dokazano da je današnje doba- doba ” razvijanja brze tehnologije ” razvoj ovih karakteristika igra suštinsku ulogu u obrazovanju. Pored ovoga, uči se samopouzdanje, timski rad i samo kritičko mišljenje, tako da se u budućnosti može najbolje iskoristiti ove tehnologije.