SAOPŠTENJE: Žigmanovljeva opterećenost ugroženošću

SAOPŠTENJE: Žigmanovljeva opterećenost ugroženošću

Zeleni Subotice najoštrije osuđuju provokacije odbornika Skupštine Grada Subotice Tomislava Žigmanova, koji svojim izjavama i javnim delovanjem pokušava, ne prvi put, da poremeti skladne međunacionalne odnose u gradu.

Iznoseći u javnosti neistinite tvrdnje o pretnjama prema Hrvatima, koje niko osim njega samog nije čuo, Žigmanov u svoju opterećenost o ugroženosti uvlači celu hrvatsku zajednicu u Srbiji, protiv volje njenih pripadnika. Niko u Skupštini Grada, a ponajmanje odbornik Stevan Bakić, nije rekao da „Hrvati u Srbiji treba da paze šta će govoriti i šta će činiti“. Ali, niko ne bi trebalo ni da pomisli da se na Žigmanovljeve izmišljene optužbe ne sme odgovarati. Pokušaji da se teatralnim nastupima i lažnim optuživanjem uzdrmaju odnosi među ljudima u Subotici moraju da budu osuđeni od široke javnosti, a predsednik DSHV-a svoju ličnu promociju treba da nauči da gradi na univerzalnim vrednostima demokratije, kojima on, sudeći po svom dosadašnjem angažmanu, očigledno nije sklon.

Zeleni Subotice smatraju da javni diskurs političkih subjekata i državnih funkcionera i službenika mora da bude zasnovan na odgovornosti za javno izgovorenu reč. Pritom je posebno neprimereno poigravati se međunacionalnim odnosima, jer ne tako davna prošlost nas upozorava da i najmanja varnica na tom polju može da uzrokuje požar koji Žigmanov i njemu slični neće znati da ugase.

Bojan Šoralov, s.r.
predsednik Zelenih Subotice