Intervju predsednika UG Zeleni Subotice za nedeljnik Hrvatska Riječ.

Intervju predsednika UG Zeleni Subotice za nedeljnik Hrvatska Riječ.

Grad najviše zagađuje veliki broj automobila!

Uklanjanje divljih deponija u Kelebijskoj šumi aktualna je i jedna od poznatijih aktivnosti koju provodi Udruženje građana Zeleni Subotice, osnovano 2006. godine. O ovome, ali i drugim ekološkim problemima, poput velikog zagađenja zraka u gradu, nedostatka vjetrozaštitnih pojaseva i naravno jezeru Palić razgovarali smo s predsjednikom udruženja Bojanom Šoralovim.
Kakva je ekološka svijest Subotičana?
Općenito, onakva kakva je i u cijeloj zemlji ili u sličnim državama u svijetu. Postoji jako puno prostora za dodatno ekološko djelovanje, ali je srećom sve više onih koji dižu glas zbog zagađenja zraka, zemlje i vode u našoj okolini.
Osim vas, ima li još nekih zelenih udruženja u gradu?
Koliko je nama poznato nema drugih organiziranih zelenih udruženja, ali ima puno pojedinaca koji samostalno poduzimaju akcije i čiste pojedine dijelove grada i okolnih naselja. Želja nam je da sve te aktivnosti objedinimo, jer ćemo tako biti efikasniji.
Nedavno je Subotica bila najzagađeniji grad u Srbiji. Kako »obični« građani mogu smanjiti zagađenje grada?
Ovo stanje je nažalost u najvećoj mjeri posljedica velikog broja automobila na našim ulicama, a prije svega velikog broja neispravnih vozila. Vozeći neispravna vozila ugrožavamo ne samo sigurnost u prometu nego i svoje zdravlje, zdravlje naše djece, zagađujemo zrak, zemljište, vodu i svu prirodu. Na žalost, mnogi još uvijek pokušavaju, ali i uspijevaju registrirati svoje vozilo iako su svjesni da ono ne ispunjava odredbe zakona o tehničkoj ispravnosti vozila. Rezultat toga je i emisija velike količine štetnih plinova, kao što su dušični oksidi, sumpor-dioksid, ugljikovi oksidi, teški metali itd. Smatramo da ključnu ulogu u ublažavanju negativnih posljedica zagađenja imaju agencije za registriranje vozila, odnosno tehnički pregled, koje bi morale striktno poštovati sve propisane zakonske odredbe, a inspekcije da ih još strože kontroliraju. Također je potrebno da prometna policija pojača kontrolu tehničke ispravnosti vozila na ulicama i da se automobili koji ne zadovoljavaju propisane ekološke norme isključuju iz prometa. Politika lokalne samouprave u Subotici da se što prije završi izgradnja Y-kraka i da se tako izmjesti teretni promet iz urbane gradske sredine, kao i da se širi mreža biciklističkih staza, pokazuje visoku zrelost sadašnje vlasti i namjeru da se višedesetljetni problemi konačno riješe. Ono što još uvijek nedostaje u našoj zemlji je subvencioniranje kupovine električnih automobila i njihova integracija u svakodnevnom životu, kao i izgradnja što više mjesta za električno punjenje vozila.
Jeste li imali do sada ili imate u planu pokrenuti akciju sadnje vjetrozaštitnih pojaseva na teritoriju Grada? Koliko oni nedostaju?
Naravno da nedostaju, ali ovo je pravni problem koji se povlači već 30 godina unazad, a radi se o tome da u Subotici i okolini praktično ne postoje zemljišta koja bi se mogla pošumljavati vjetrozaštitnim pojasevima. Naime, vlasnici mnogih površina na kojima bi to bilo potrebno su privatne osobe i tu su nadležni uglavnom nemoćni. Zeleni Subotice su uspostavili dobru komunikaciju i suradnju s nadležnim gradskim Tajništvom za poljoprivredu i zaštitu životnog okoliša i zajednički pokušavamo pronaći način kako da se izvrši prenamjena zemljišta i njihovo dovođenje u pravni status u kojem je moguća sadnja vjetrozaštitnih pojaseva. Kada to pravno pitanje bude riješeno, stvorit će se i preduvjeti za prijavljivanje na natječaje koje na godišnjem nivou raspisuje Ministarstvo zaštite životnog okoliša.
Udruga je imala ove godine nekoliko akcija čišćenja divljih deponija. Koje je najkritičnije područje što se tiče tih deponija? Kako se koji očisti, oni vremenom opet nastaju na istome mjestu. Što je rješenje?
Naše akcije uklanjanja divljih deponija se odvijaju u kontinuitetu, neke dobiju veći publicitet u medijima, neke manje, a neke uopće ne, ali ništa nas od toga ne ometa da radimo gotovo svakodnevno. Upravo uklanjamo divlje deponije i rasuti otpad na površini od 140 ha u Kelebijskoj šumi, prošle godine smo završili uklanjanje velikog divljeg deponija koji se više od 30 godina nagomilavao na prostoru MZ Hajdukovo i ugrožavao lokalno stanovništvo, truje zemlju tamo gdje se na samo desetak metara udaljenosti ljudi bave poljoprivredom i voćarstvom. S tog mjesta uklonjeno je više od 1.000 kubičnih metara otpada i prebačeno na Gradski deponij i s obzirom na to da se radilo o veoma ozbiljnom projektu, jedan od glavnih ciljeva je bila i održivost projekta, a to je da se otpad ponovo ne vrati na površinu bivšeg deponija. U toj namjeri smo uspjeli postavljanjem ulične rasvjete i video nadzora koji je u funkciji od 0 do 24 sata. Osim toga, uspostavljena je komunikacija sa stanovništvom koje živi u okolici bivšeg deponija i trude se da svaku ilegalnu radnju prijave ili nama ili komunalnoj policiji. Sve vam to govori da Zeleni Subotice na ozbiljan način pristupaju i aktivnostima i dugoročnom rješavanju ekoloških problema u gradu.
Na vašoj stranici navedeno je kako je središnja točka aktivnosti Zelenih Subotice briga o jezeru Palić. Koje aktivnosti Udruženje provodi u vezi s tim?
U više navrata smo čistili obale sva četiri sektora Palićkog jezera, nedavno smo sudjelovali u uklanjanju i većeg divljeg deponija na obali četvrtog sektora jezera, u suradnji s lokalnom samoupravom i medijskom kućom Blic. U stalnoj smo komunikaciji s ribolovačkim društvima u Subotici i s njima pružamo podršku lokalnoj samoupravi u iznalaženju dugoročnog rješenja. Maksimalno podržavamo implementaciju projekta s KfW bankom pod nazivom »Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i jezera Ludaš«. Ono što smo oduvijek pričali sada je krenulo u realizaciju, a to je izgradnja kanalizacije na Paliću, što je najvažniji preduvjet za poboljšanje kvalitete vode u jezeru.
Na istome mjestu piše i da je jezero »potencijalno najopasnija ekološka bomba u širem okruženju«. Što to znači? Koje posljedice može izazvati eksplozija te »bombe«?
Upravo odgovorom na prethodno pitanje vidimo da je opasnost od moguće ekološke katastrofe prepoznata od lokalne samouprave i na veoma ozbiljan način se pristupa i radi na rješavanju tog problema. U slučaju da ništa od navedenih koraka nije poduzeto ili da se to pitanje zanemari, došlo bi do ekološke katastrofe ili »bombe« koja bi već zagađenu podzemnu vodu uništila i postojala bi opasnost od širenja zaraze iz samog jezera (uginuća ribe, dodatno taloženje mulja itd.). S obzirom na to da se radi o stajaćoj vodi i da se u nju ulijeva konstantno pročišćena otpadna voda, znači da se radi o najosjetljivijoj točki u jednom eko sustavu.
»Zeleni« su poznati po radikalizmu, no toga u Subotici nema. Jeste li organizirali neke mirne prosvjede ili slične akcije? Na primjer, kada je prije dvije godine bila afera o sječi vjetrozaštitnog pojasa na obilaznici oko Palića, na koji način je reagirala Udruga?
Ako pod radikalizmom smatrate organizirane demonstracije, možda čak i nasilne, kakve provode pojedine političke stranke, to od Zelenih Subotice ne možemo očekivati i sigurno ih neće ni biti. Međutim, itekako prozivamo i neodgovorne pojedince ili grupe koje svojom nesavjesnošću, ili možda zbog nekog interesa, ugrožavaju našu okolinu, a samim tim i zdravlje ljudi. Puno puta smo javno pozivali nadležne inspekcije, komunalnu policiju, pa i redovnu policiju da u okviru svojih mogućnosti poduzimaju korake kako bi se preduprijedilo zagađenje ili kaznili počinitelji. Reagirali smo i u konkretnom slučaju koji navodite, tražeći od mjerodavnih tijela da spriječe zlouporabe. Naravno, ni Zeleni Subotice, niti bilo koja druga organizacija, nema mogućnost utjecati ili samostalno presuđivati sve do pravosnažnosti sudske odluke, a ta sječa vjetrozaštitnog pojasa je nakon policijskog i inspekcijskog izvještaja predana tužiteljstvu i na sudu je da donese konačnu odluku. U svakom slučaju, načinjena je ogromna ekološka šteta i naš stav je da počinitelji tog nedjela moraju biti najstrože kažnjeni.
J. D. B.