Zeleni Subotice u borbi protiv ilegalne seče šume

Zeleni Subotice u borbi protiv ilegalne seče šume

Patrola Zelenih Subotice u subotu 22. juna osujetila je ilegalnu seču Kelebijske šume. Na dojavu meštana putem sajta zelenisubotice.rs, članovi Zelenih Subotice su na terenu u prepodnevim satima uočili dve muške osobe kako motornom testerom seku drva bresta u Kelebijskoj šumi, nedaleko od graničnog prelaza. U momentu dolaska ekipe Zelenih, već je bilo posečeno oko 2 kubna metra drveta. Na upozorenje ekoloških aktivista, dvojica počinitelja su pobegla putničkim vozilom sa prikolicom. Zeleni su odmah pozvali policiju koja je u roku od nekoliko minuta stigla na lice mesta, sprovela uviđaj, obavila razgovore sa svedocima i sačinila zapisnik, a na teren su izašli i predstavnici nadležne službe Javnog preduzeća „Vojvodina šume“. Policija je, na osnovu fotografija i izjava svedoka identifikovala počinioce, a o daljem postupku odlučiće nadležni državni organi. Konkretnu štetu je jednostavno izračunati, ali stvarna šteta prema našoj životnoj sredini je nemerljiva.
Ilegalna seča Kelebijske šume je sve učestalija pojava protiv koje se Zeleni Subotice bore svim zakonom dopuštenim sredstvima. Kelebijska šuma je jedno od najvećih prirodnih bogatstava našeg grada i njeno očuvanje Zeleni Subotice smatraju prioritetom svog delovanja. Osim ilegalne seče drveća, Kelebijska šuma je žrtva i ilegalnog odlaganja otpada, protiv čega Zeleni takođe preduzimaju mere u okviru svojih nadležnosti.
Zeleni Subotice zahvaljuju subotičkoj policiji na brzom i efikasnom reagovanju, a građane pozivaju da obrate pažnju na svoje okruženje i da svaku ilegalnu aktivnost odmah prijave, kako bi nadležni bili u prilici da odmah aktiviraju svoje potencijale.