Zahtevamo, zabranite prodaju sečenih jelki!!

Zahtevamo, zabranite prodaju sečenih jelki!!

Uoči božićnih i novogodišnjih praznika na ulicama Subotice se i ove godine odvija ilegalna prodaja jelki bez busena i bez potvrda o njihovom fitosanitarnom pregledu, odnosno o zdravstvenom stanju biljke. Sve jelke koje se prodaju bez busena, posle praznika završe u kontejnerima i na gradskoj deponiji, a gradski parkovi, školska i zabavišna dvorišta itekako bi mogli biti mesta za nastavak njihovog života.

Pozivamo stoga lokalnu samoupravu i tržišnu inspekciju da uvedu red na tržište prodaje božićnih jelki, te da obezbede uslove da građani kupuju samo zdrave biljke, isključivo sa busenom. Time bi se posredno uticalo i na moguće smanjenje ilegalne seče jelki u delovima zemlje iz kojih ih ilegalnih trgovci dopremaju u Suboticu.

Na ulicama grada ne vide se rezultati rada ekološke inspekcije i Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine, ni sada kao ni ranijih godina, što je jedan od glavnih problema koji je doveo do toga da je ilegalna prodaja jelki ovako masovna pojava.

Ekološka svest građana se razvija i napreduje i to svojim aktivnostima moraju da prate nadležni organi, koji su u ovom, kao i u mnogim drugim slučajevima zatajili. Ekologija se u Subotici sistemski urušava poslednjih 20 godina i krajnje je vreme da se odgovorni u ovoj oblasti sklone sa svojih pozicija, jer su pokazali da su im zalaganja za privilegije i fotelje važnija od toga da građani žive u zdravoj sredini.