“Shvati svete da živiš od planete” – na Gradskom trgu obeležen Dan planete Zemlje

"Shvati svete da živiš od planete" - na Gradskom trgu obeležen Dan planete Zemlje

U organizaciji Udruženja “Zeleni Subotice”, na Trgu slobode u subotu je obeležen Dan planete Zemlje.
“Shvati svete da živiš od planete” – na Gradskom trgu obeležen Dan planete Zemlje
Najmlađi sugrađani o ekologiji i značaju očuvanja životne sredine učili su na najbolji mogući način – kroz igru. Đaci subotičkih osnovnih škola su, između ostalog, crtali i prezentovali radove na temu zaštite planete Zemlje, dok su mališani iz PU “Naša radost” učestvovali u maskenbalu.

– U fokusu projekta “Shvati svete da živiš od planete” su deca, jer su oni glavni pokretači i oni su ti koji navike usvajaju brže nego odrasli i veoma su dosledni. Zato smo osmislili niz kreativnih i edukativnih aktivnosti kako bi im približili važnost očuvanja planete Zemlje, kao i značaj recikliranja otpada. Na mladima svet ostaje i verujemo da će naši najmlađu sugrađani izrasti u ekološki osvešćene građane – ističe Tijana Mijović, član GrO “Zeleni Subotice” – Učešće su uzeli đaci iz osnovnih škola “10. oktobar” i “Jovan Mikić”, kao i učenici škola “Dr Svetomir Bojanin” i “Dositej Obradović” što nam je naročito drago jer je izuzetno važno da radimo na inkluziji dece.

Na Gradskom trgu u subotu su sugrađani imali priliku da vide mozaik u obliku znaka za reciklažu izađen od plastičnih čepova.

– Čepove za izradu velikog znaka za reciklažu sakupljali smo od Subotičana, a po završetku obeležavanja Dana planete Zemlje oni su donirani humanitarnoj organizaciji “Čepom do osmeha” – kazala je Mijović.

Članovi ove ekološko-humanitarne organizacije podržali su projekat “Shvati svete da živiš od planete”.

– Subotičani su vrlo aktivni u sakupljanju plastičnih čepova . U našem gradu na mesečnom nivou se sakupi tona čepova, a kutije se nalaze u vrtićima, školama i brojnim trgovinskim objektima – ponosno ističe Marijana Vidović, koordinator organizacije “Čepom do osmeha” – Samo prošle godine pomogli smo 12 mališana, a od 2012. godine (osnivanje organizacije “Čepom do osmeha”) do danas obezbeđena su pomagala za 77 dece.