Saopštenje Zelenih Subotice povodom seče drveća na palićkoj obilaznici

Saopštenje Zelenih Subotice povodom seče drveća na palićkoj obilaznici

PROTEST ZBOG NELEGALNE SEČE DRVEĆA NA PALIĆKOJ OBILAZNICI

Zeleni Subotice najoštrije osuđuju nelegalnu seču vetrozaštitnog drvoreda na obilaznici za Palić, (https://www.subotica.info/2017/11/26/zasto-je-drvored-smetao-nekom) koja se dogodila u petak 24. novembra 2017. godine u popodnevnim časovima. Materijalna šteta izazvana nezakonitom sečom drveća je ogromna, ali je ukupna šteta načinjena građanima Subotice i njihovoj budućnosti nemerljiva.

Način na koji je izvršena ova kriminalna radnja upućuje na organizovanu grupu koju je činilo više izvršilaca, sa logističkom podrškom u vidu kamiona sa kranom čiji vlasnik mora biti poznat policiji s obzirom da se na fotografijama i snimcima objavljenim u medijima jasno vidi registarska oznaka.

Zeleni Subotice zahtevaju od nadležnih državnih organa i organa lokalne samouprave, pre svega od policije, komunalne policije i komunalne inspekcije, da hitno pronađu počinioce ovog nedela i da ih procesuiraju u skladu sa zakonom, kao i da učine sve što je u njihovoj moći da zauvek spreče događaje kakav je bio ovaj u prošli petak. Zahtevamo rigorozne kazne za sve one koji su se upustili u kriminalni čin uništavanja javne imovine na ovako bestidan način. Šokirani smo i ogorčeni skandaloznim nedelom koje se događa u vreme kada se lokalna samouprava u sadašnjem sastavu maksimalno bori za spas Palićkog jezera i kada se ulažu ozbiljni napori da se ekološka situacija pokrene sa mrtve tačke na kojoj se već godinama nalazi. Ukoliko nadležni organi ovoga puta ne stanu na kraj pojedincima i organizovanim grupama povezanim kriminalnim interesima, ovakva nedela će se događati i u budućnosti, stoga je neophodno da se odmah i sada pronađu počinioci i izvedu pred zakon. Budućnost naše dece, naše životne okoline i nas samih može biti bespovratno ugrožena ukoliko se neodgovornost ne saseče u korenu.

Zeleni Subotice pozivaju građane da se i sami uključe u zaštitu našeg prirodnog okruženja i da prijave komunalnoj policiji sve slučajeve ilegalne seče drveća ili bacanja otpada na javnoj površini, kako bi počinioci i pre izvršenja nedela bili svesni da neće proći nekažnjeno.

Gradski odbor Zelenih Subotice

http://www.subotica.info/2017/11/27/saopstenje-zelenih-subotice-povodom-sece-drveca-na-palickoj-obilaznici