Projekat potpunog uklanjanja otpada iz Kelebijske šume

Projekat potpunog uklanjanja otpada iz Kelebijske šume

Nakon višegodišnjih, veoma ozbiljnih volonterskih aktivnosti na uklanjanju otpada sa područja Kelebijske šume, Zeleni Subotice su ove godine pokrenuli projekat pod nazivom “Zaštitimo i očistimo Kelebijsku šumu”. Ovaj projekat je na objavljenom konkursu dobio podršku Ministarstva zaštite životne sredine, koje je odobrilo njegovo sufinansiranje u iznosu od 90% potrebnih sredstava, odnosno u iznosu od 750.000 dinara. Ostatak od 10% su obezbedili Zeleni Subotice.

 

Prva aktivnost na terenu je održana u ponedeljak 23.09.2019. godine i donela je odlične rezultate. Angažovani aktivisti su detaljno prešli oko 500 hiljada kvadratnih metara, kroz gustu šumu, i tom prilikom sakupili preko 5 kubika rasutog otpada. U najvećoj meri dominira plastični otpad, što predstavlja jedan od najvećih problema kada je u pitanju zagađenje životne sredine.

 

Kroz projekat je planirano uklanjanje otpada sa površine od 14 miliona kvadratnih metara i u narednom periodu se očekuju učestalije aktivnosti kako bi se postigao cilj, a to je u potpunosti očistiti Kelebijsku šumu od nerazgradivog otpada.

 

U saradnji sa Šumskom upravom iz Subotice i zahvaljujući odobrenim finansijskim sredstvima, sada imamo priliku da metalne kontejnere postavljamo unutar šume kako bismo što lakše odlagali prikupljeni otpad i transportovali ga do gradske deponije.

 

Projekat podržavaju i u njemu učestvuju i predstavnici MZ Kelebija, kojima ovom prilikom zahvaljujemo na srdačnoj i efikasnoj saradnji.

 

Takođe, pozivamo sve ljubitelje prirode i ekološki svesne građane koji žele da se pridruže u narednim aktivnostima, da dostave svoje podatke putem e-maila (office@zelenisubotice.rs) ili putem poruke na zvanicnoj Fb stranici ZeleniSubotice.rs

 

Kao i uvek, apelujemo na građane da ne bacaju otpad na mesta koja za to nisu predviđena, da čuvaju svoj grad i svoju okolinu, a nadležne inspekcije pozivamo da oštro sankcionišu svakoga ko krši zakon. Došlo je vreme da kao društvo ozbiljno razmišljamo o očuvanju prirodnih resursa. Svesni smo čenjenice da su višedecenijski nemar i bahato ponašanje prema prirodi doveli do toga da podzemnu vodu, klasičnim kopanjem bunara više ne možemo da koristimo bez prerade i hemijskog tretmana.

 

Još jednom zahvaljujemo Ministarstvu životne sredine što prepoznaje ozbiljne probleme i izdvaja sredstva za njihovo rešavanje.