Manipulacijom protiv rešenja za jezero “Palić”

Manipulacijom protiv rešenja za jezero "Palić"

Povodom saopštenja Pokreta građanske Subotice, Zeleni Subotice smatraju dobrodošlom svaku inicijativu, ideju i aktivnosti u cilju rešavanja ekoloških problema.

U konkretnom slučaju, PGS problem kvaliteta vode Palićkog jezera sagledava kroz prizmu politike, insistirajući na periodu od poslednjih par godina, optužujući tako za trenutno stanje aktuelnu vlast u Subotici, iako problemi datiraju decenijama unazad.

Poslednjih tridesetak godina  skoro da nije ništa urađeno po pitanju rešavanja infrastrukture u okolini Palićkog jezera. Poljoprivredne aktivnosti obavljaju se uz samu ivicu jezera i svake godine povećavaju njegovu površinu, usled odrona dela zemljišta, i zagađuju jezero raznim herbicidima itd.

Zeleni Subotice smatraju da je preduslov za bolji kvalitet jezera izgradnja kanalizacione mreže, a početak izgradnje planiran je u toku ove godine u naselju Palić kao i Vikend naselju oko samog jezera. To je imperativ koji će po prvi put doneti konkretne i pozitivne rezultate kada je u pitanju kvalitet vode jezera Palić.

U  svom saopštenju, PGS za stanje Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda imputira odgovornost aktuelnoj vlasti.

S tim u vezi, podsećamo na činjenicu da su loše projektovanje jednog dela postrojenja (2005-2009.) i minimalna, nedovoljna ulaganja za održavanje sistema nakon puštanja postrojenja u rad 2009. godine, dovela  do toga da se grad trenutno suočava sa problemima u funkcionisanju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, gde se za potrebe rekonstrukcije, ove godine izdvaja 50 miliona dinara.

Izvlačenjem iz konteksta, PSG  “zaboravlja” na istorijat problema, a odgovornost prebacuje na aktuelnu vlast.

Zeleni Subotice nedvosmisleno podržavaju stavove gradonačelnika  i nadležnih službi unutar  Gradske uprave da se aktivnosti poput rešavanja problema Palićkog jezera i sveukupni razvoj i napredak, pre svega, realizuju iz sopstvenih sredstava, projekata, donacija i kroz saradnju sa pokrajinom i republikom.

Deo preuzet sa sajta: www.subotica.com